SPECYFIKACJA

 

Informacja żywieniowa

100ml

Wartość energetyczna

33,5 kcal

Białko

5g

Węglowodany

3,3 g

Tłuszcz

<0,1 g

 

Skład:

Płynny ekstrakt Colostrum Bovinum  z kontrolowanych farm ekologicznych,

odtłuszczony, bezkazeinowy sterylizowany.

Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym

miejscu z dala od światła. Po otwarciu przechowywać w lodówce

do 14 dni po otwarciu.

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Nie stosować preparatu po upływie terminu przydatności.

Opakowanie:

Masa netto jednego opakowania: 125ml

Najlepiej spożyć przed:

Data przydatności do spożycia na opakowaniu.

Numer Partii na opakowaniu.

 

Składniki siary:

  • Czynniki wzrostu i hormony zaangażowane w:

– IGF-1- proces gojenia się ran oraz proliferacje komórek mięśniowych

– IGF-2- gojenie ran

– TGF β – gojenie ran, synteza kolagenu

– GH – bilans wodny, wzrost ciała, stężenie węglowodanów i tłuszczu we krwi,

– kortyzol – hormon stresu produkowany przez nadnercza, zaangażowany w metabolizm węglowodanów, lipidów i  białek. Działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne.

– LH (hormon luteinizujący) Produkcje testosteronu i dojrzewanie plemników u mężczyzn, ciążę, owulację.

-FSH – wzrost komórek jajowych u kobiet, spermatogenezę u mężczyzn.

– Prolaktyna- proces produkcji mleka u kobiet, płodność u mężczyzn.

-Testosteron – rozwój narządów płciowych, przyrost kości w czasie wzrostu, wzrost masy mięśni, obniżenie cholesterolu, wytrzymałość fizyczną.

– Estradiol – proces wchłaniania wapnia do kości, łagodzenie chorób skórny.

– Progesteron – funkcje związane z ciążą, bilans wodny, wytrzymałość żył i kości, pamięć.

-FT3 i FT4 (hormony tarczycy)– podstawowe procesy metaboliczne m.in. wytwarzanie ciepła, syntezę białek, rozwój mózgu.

– Tyreotropina – pobudzanie tarczycy do produkcji hormonów.

– Kalcytonina i  PTH (parathomon)– regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej.

– Insulina – obniżanie poziomu cukru we krwi.

– Osteokalcyna – metabolizm cukru, funkcjonowanie nerek.

– DHEAS – budowę mięśni, metabolizm tłuszczu, ochronę komórek nerwowych.

 

 

  • Immunoglobuliny:

– IgG – 75% wszystkich immunoglobulin. Zaangażowane w neutralizacje toksyn i bakterii, opsonizację.

– IgA –  pierwsza bariera immunologiczna przeciwko antygenom, które przenikają przez błony śluzowe.

– IgM – uczestniczą w tzw. pierwszej odpowiedzi immunologicznej.

– IgD – biorą udział w pobudzeniu limfocytów B.

– IgE –  odpowiedzialne za pojawienie się ostrych reakcji alergicznych.

  • Wolne aminokwasy

– alanina – zaangażowana w metabolizm energetyczny komórek, regulacje poziomu cukru we krwi.

– arginina – zaangażowana w rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienie krwi.

– kwas asparaginowy – zaangażowany w  metabolizm energetyczny komórki, wytrzymałość podczas wysiłku, ochronę wątroby i nerek (detoksykacja).

-β- alanina

– kwas β-aminoizomasłowy

– cytrulina

– cystyna

– glutamina

– kwas glutaminowy

– glicyna

– histydyna

– izoleucyna

– leucyna

– lizyna

– metionina

– ornityna

– fenyloalanina

– prolina

– seryna

– tauryna

– treonina

– tryptofan

– tyrozyna

– walina.

 

  • Witaminy:

– Retinol (wit. A) – uczestniczy w procesie widzenia, proces wzrostu organizmu oraz wpływa na prawidłowy rozwój i formowanie się kości, włosów, skóry i paznokci.

-Tiamina (wit. B1) – obecna we wszystkich narządach i tkankach, niezbędna w procesie oddychania tkankowego, wpływa na prawidłową pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego.

– Ryboflawina (wit.B2) – wchodzi w skład nukleotydów i enzymów oksydoredukcyjnych, bierze udział w oddychaniu tkankowym, wpływa na metabolizm węglowodanów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych i innych witamin.

– witamina B3 – uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, działa wspomagająco na układ nerwowy, przeciwdziała zmianom skórnym.

– kwas pantotenowy  (wit. B5)– niezbędna dla prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów.

– witamina B6 – bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu krwinek czerwonych, wpływa na elastyczność tkanki łącznej.

– kwas foliowy (witamina B9) – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, tworzeniu i różnicowaniu się komórek, tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek.

– witamina B12 –uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, metabolizmie białek i aminokwasów, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.

– witamina C – udział w tworzeniu kości, zębów, dziąseł, krwi. Ma właściwości antyoskydacyjne.

– witamina D3 – bierze udział w mineralizacji kości.

– witamina E – przeciwutleniacz, uczestniczy w przemianach metabolicznych białek, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

– koenzym Q10 – antyoksydant, funkcja ochronna komórek,  wzmocnienie odporności.

  • Minerały:

– Sód (Na) – reguluje gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

– Potas (K) – dostarcza komórkom substancji odżywczych, pobudza produkcje insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenieniu mózgu.

– Wapń (Ca) – składnik ludzkiego szkieletu, bierze udział w przemianie materii oraz procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.

– Magnez (Mg) – istotna rola w metabolizmie węglowodanów,  białek, tłuszczów, reguluje pracę układu nerwowego.

– Żelazo (Fe) – odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie, wzmocnienie systemu odpornościowego. Bierze udział w tworzeniu składników krwi.

– Miedź (Cu) – antyoksydant, bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z  żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do komórek.

– Chrom – reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału, wspomaga działanie insuliny, osłabia apetyt i wspomaga odchudzanie.

– Mangan (Mn) – aktywuje ważne enzymy w organizmie, bierze udział w funkcjonowaniu mózgu i trzustki.

– Cynk (Zn) – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, wykazuje działanie antyoksydacyjne, uczestniczy w procesach odpornościowych, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych.

– Fosfor (P) – budulec kości i zębów, wchodzi w skład związków wysokoenergetycznych: ATP, GTP.

– Selen (Se)  -chroni komórki przed działaniem metali ciężkich i innych substancji szkodliwych.