SPECYFIKACJA
Informacja żywieniowa |
100ml |
Wartość energetyczna |
33,5 kcal |
Białko |
5g |
Węglowodany |
3,3 g |
Tłuszcz |
<0,1 g |
Skład:
Płynny ekstrakt Colostrum Bovinum z kontrolowanych farm ekologicznych,
odtłuszczony, bezkazeinowy sterylizowany.
Warunki przechowywania: przechowywać w chłodnym i suchym
miejscu z dala od światła. Po otwarciu przechowywać w lodówce
do 14 dni po otwarciu.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Nie stosować preparatu po upływie terminu przydatności.
Opakowanie:
Masa netto jednego opakowania: 125ml
Najlepiej spożyć przed:
Data przydatności do spożycia na opakowaniu.
Numer Partii na opakowaniu.
Składniki siary:
- Czynniki wzrostu i hormony zaangażowane w:
– IGF-1- proces gojenia się ran oraz proliferacje komórek mięśniowych
– IGF-2- gojenie ran
– TGF β – gojenie ran, synteza kolagenu
– GH – bilans wodny, wzrost ciała, stężenie węglowodanów i tłuszczu we krwi,
– kortyzol – hormon stresu produkowany przez nadnercza, zaangażowany w metabolizm węglowodanów, lipidów i białek. Działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne.
– LH (hormon luteinizujący) Produkcje testosteronu i dojrzewanie plemników u mężczyzn, ciążę, owulację.
-FSH – wzrost komórek jajowych u kobiet, spermatogenezę u mężczyzn.
– Prolaktyna- proces produkcji mleka u kobiet, płodność u mężczyzn.
-Testosteron – rozwój narządów płciowych, przyrost kości w czasie wzrostu, wzrost masy mięśni, obniżenie cholesterolu, wytrzymałość fizyczną.
– Estradiol – proces wchłaniania wapnia do kości, łagodzenie chorób skórny.
– Progesteron – funkcje związane z ciążą, bilans wodny, wytrzymałość żył i kości, pamięć.
-FT3 i FT4 (hormony tarczycy)– podstawowe procesy metaboliczne m.in. wytwarzanie ciepła, syntezę białek, rozwój mózgu.
– Tyreotropina – pobudzanie tarczycy do produkcji hormonów.
– Kalcytonina i PTH (parathomon)– regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej.
– Insulina – obniżanie poziomu cukru we krwi.
– Osteokalcyna – metabolizm cukru, funkcjonowanie nerek.
– DHEAS – budowę mięśni, metabolizm tłuszczu, ochronę komórek nerwowych.
- Immunoglobuliny:
– IgG – 75% wszystkich immunoglobulin. Zaangażowane w neutralizacje toksyn i bakterii, opsonizację.
– IgA – pierwsza bariera immunologiczna przeciwko antygenom, które przenikają przez błony śluzowe.
– IgM – uczestniczą w tzw. pierwszej odpowiedzi immunologicznej.
– IgD – biorą udział w pobudzeniu limfocytów B.
– IgE – odpowiedzialne za pojawienie się ostrych reakcji alergicznych.
- Wolne aminokwasy
– alanina – zaangażowana w metabolizm energetyczny komórek, regulacje poziomu cukru we krwi.
– arginina – zaangażowana w rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienie krwi.
– kwas asparaginowy – zaangażowany w metabolizm energetyczny komórki, wytrzymałość podczas wysiłku, ochronę wątroby i nerek (detoksykacja).
-β- alanina
– kwas β-aminoizomasłowy
– cytrulina
– cystyna
– glutamina
– kwas glutaminowy
– glicyna
– histydyna
– izoleucyna
– leucyna
– lizyna
– metionina
– ornityna
– fenyloalanina
– prolina
– seryna
– tauryna
– treonina
– tryptofan
– tyrozyna
– walina.
- Witaminy:
– Retinol (wit. A) – uczestniczy w procesie widzenia, proces wzrostu organizmu oraz wpływa na prawidłowy rozwój i formowanie się kości, włosów, skóry i paznokci.
-Tiamina (wit. B1) – obecna we wszystkich narządach i tkankach, niezbędna w procesie oddychania tkankowego, wpływa na prawidłową pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego.
– Ryboflawina (wit.B2) – wchodzi w skład nukleotydów i enzymów oksydoredukcyjnych, bierze udział w oddychaniu tkankowym, wpływa na metabolizm węglowodanów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych i innych witamin.
– witamina B3 – uczestniczy w przemianach metabolicznych węglowodanów, działa wspomagająco na układ nerwowy, przeciwdziała zmianom skórnym.
– kwas pantotenowy (wit. B5)– niezbędna dla prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów.
– witamina B6 – bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu krwinek czerwonych, wpływa na elastyczność tkanki łącznej.
– kwas foliowy (witamina B9) – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, tworzeniu i różnicowaniu się komórek, tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek.
– witamina B12 –uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, metabolizmie białek i aminokwasów, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego.
– witamina C – udział w tworzeniu kości, zębów, dziąseł, krwi. Ma właściwości antyoskydacyjne.
– witamina D3 – bierze udział w mineralizacji kości.
– witamina E – przeciwutleniacz, uczestniczy w przemianach metabolicznych białek, chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
– koenzym Q10 – antyoksydant, funkcja ochronna komórek, wzmocnienie odporności.
- Minerały:
– Sód (Na) – reguluje gospodarkę wodną w organizmie, ciśnienie krwi, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
– Potas (K) – dostarcza komórkom substancji odżywczych, pobudza produkcje insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Jest niezbędny dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenieniu mózgu.
– Wapń (Ca) – składnik ludzkiego szkieletu, bierze udział w przemianie materii oraz procesie skurczu mięśni i krzepnięcia krwi.
– Magnez (Mg) – istotna rola w metabolizmie węglowodanów, białek, tłuszczów, reguluje pracę układu nerwowego.
– Żelazo (Fe) – odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie, wzmocnienie systemu odpornościowego. Bierze udział w tworzeniu składników krwi.
– Miedź (Cu) – antyoksydant, bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do komórek.
– Chrom – reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału, wspomaga działanie insuliny, osłabia apetyt i wspomaga odchudzanie.
– Mangan (Mn) – aktywuje ważne enzymy w organizmie, bierze udział w funkcjonowaniu mózgu i trzustki.
– Cynk (Zn) – bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, wykazuje działanie antyoksydacyjne, uczestniczy w procesach odpornościowych, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych.
– Fosfor (P) – budulec kości i zębów, wchodzi w skład związków wysokoenergetycznych: ATP, GTP.
– Selen (Se) -chroni komórki przed działaniem metali ciężkich i innych substancji szkodliwych.