Colostrum

Jest to substancja bogata w różnego rodzaju składniki odżywcze, immunoglobuliny,

czynniki wzrostu. Wysoka zwartość przeciwciał zawartych w Colostrum

zapewnia nowo narodzonemu ssakowi odporność bierną , natomiast

czynniki wzrostu  odpowiedzialne są za stymulacje rozwoju niedojrzałego

jeszcze układu pokarmowego.  Dodatkowo w skład siary wchodzą takie

komponenty jak laktoferyna, hormon wzrostu, leukocyty, lizozym,

laktoperoksydaza, cytokiny, limfokiny, glikoproteiny, inhibitory proteaz.

Siara bogata jest również w szereg witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

( wit. A,D,E i K) oraz witamin rozpuszczalnych w wodzie

(B1,B6,B12, PP,C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy,

inozytol, cholina i inne). Zawartość niektórych witamin takich jak np.

witamina A i E jest znacznie wyższa niż w zwykły mleku.

 

 

 

Laktoferyna–  białko o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych, naturalnie występujące w wielu płynach ustrojowych. Białko to odpowiedzialne jest za regulacje stężenia jonów żelaza w osoczu krwi i jego transport do tkanek.

Leukocyty– białe krwinki odpowiedzialne za obronę immunologiczną organizmu.

Lizozym– białko działające przeciwbakteryjnie dzięki swojej zdolności do destrukcji ściany komórkowej bakterii.

Laktoperoksydaza – enzym odgrywający istotną rolę w kształtowaniu odporności nieswoistej. Produkty laktoperoksydazy silnie hamują rozwój bakterii , wirusów i grzybów.

Cytokiny – białka wpływające na wzrost,  proliferacje i pobudzenie komórek biorących udział w  odpowiedzi  immunologicznej.

Limfokiny – należą do grupy cytokin, aktywowane są przez limfocyty . Działają na zasadzie mediatorów. Wpływają na działanie komórek zaangażowanych w reakcje immunologiczną.

Inhibitory proteaz – substancje hamujące aktywność enzymów proteolitycznych. Chronią czynnik wzrostu i substancje immunologiczne czynne przed strawieniem.

 

Ważnym składnikiem Colostrum jest również siarka wchodząca strukturalnie w skład prawie wszystkich tkanek organizmu. Większość siarki znajduje się w białkach, a dokładnie w aminokwasach  takich jak cysteina, cystyna i metionina. Białka w skład których wchodzą wyżej wymienione aminokwasy występują w tkankach różnych części ciała, włosach, skórze, tkance łącznej i kościach. Siarka jest również częścią składową insuliny, żółci, witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Tak więc siarka jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu.

 

Pod kątem wchodzących w skład aminokwasów i budowy strukturalnej immunoglobulin Colostrum bydlęce jest bardzo zbliżone do colostrum ludzkiego. Dlatego też istnieje możliwość ich zamiennego stosowania.

 

Bogaty skład Bio Colostrum czyni go numerem jeden wśród preparatów wspomagających odporność

organizmu zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Zawartość hormonu wzrostu wpływa też korzystnie

na wzmocnienie tkanki chrzęstnej i kostnej , stymulacje procesów anabolicznych, przyrost komórek

mięśniowych bez zwiększania ich objętości. Są to realne korzyści dla organizmu zwłaszcza

dla osób uprawiający sport czy kulturystykę.

 

Bio Colostrum dostarcza naturalnych cennych składników odżywczych bardzo korzystnie wpływających na zdrowie i witalność organizmu. Najwyższej jakości ekstrakt jest łatwo przyswajalny. Dzięki utrzymaniu postaci płynnej produktu cenne właściwości siary zostały w pełni zachowane. Na stronach niektórych dostawców można znaleźć informacje na temat enzymu telomerazy. Każde przetwarzanie siary z wyjątkiem przetwarzania na zimno płynnego ekstraktu niszczy ten enzym.

Bardzo ważne jest to, iż colostrum nie jest kompatybilne z alkoholem. Naturalne substancje odpornościowe ulegają denaturacji natychmiast po kontakcie z alkoholem.